Turnauksen aikataulutus opas
Tässä asioita, joita sinun tulisi ottaa huomioon kun haluat varmistaa, että turnauksen aikataulua on sujuva ja osallistuvat joukkueet saavat parhaan mahdollisen kokemuksen.
Pelien määrä per joukkue ja aika per ottelu
Turnausten otteluaika vaihtelee minimiajasta 8 minuuttia per ottelu maksimiin 90 minuuttia per ottelu. Kyse on oikean balanssin löytämisestä juuri sinun turnaukselle. Yleensä mitä nuorempia joukkueet ovat sitä lyhyempiä ovat ottelut, mutta lyhyemmistä otteluista ja tiheämmästä ottelutahdista on tulossa entistä suositumpi myös vanhemmille joukkueille.
Me suosittelemme, että joukkueet pelaavat enintään seuraavan verran minuutteja päivässä. Ajat perustuvat heidän ikäänsä:
U7 & U8 – 45 min
- 3 peliä päivässä 10-15 minuutin otteluajoin
U9 & U10 – 60 min
- 3 peliä päivässä 20 minuutin otteluajoin
- 4 peliä päivässä 15 minuutin otteluajoin
U11 & U12 – 80 min
- 3 peliä päivässä 25 minuutin otteluajoin
- 4 peliä päivässä 20 minuutin otteluajoin
Lyhyemmistä peleistä on tulossa entistä suositumpia vanhemmissa ikäluokissa. Tämä tarkoittaa 6-8 lyhyttä peliä päivässä 10 minuutin otteluajoin.
U13 to U16 – 100 min
- 4 peliä päivässä 25 minuutin otteluajoin
- Lyhyemmät pelit voivat olla esimerkiksi 15 minuuttia, joka tekee 6 peliä päivässä
Kuinka monta kenttää tarvitset turnauksen järjestämiseen?
On monta asiaa, joita tulee huomioida: – Joukkueiden määrä, otteluiden määrä per joukkue, otteluaika, pelipäivien määrä ja peliaika per päivä.
Voit Excelissä yrittää selvittää näiden numeroiden avulla kuinka monta kenttää tarvitset.
Tai sitten voit ottaa yhteyttä meihin ja me autamme sinua selvittämään tämän Torneopalin avulla.
Tässä yksinkertainen esimerkki:
Joukkueita: 200
Otteluiden määrä per joukkue: 6
Otteluiden määrä turnauksessa: 600 (muista että joka ottelussa on kaksi joukkuetta!)
Otteluaika: 15 minuuttia
Peliaika minuuteissa: 9000 minuuttia
Peliaika tunneissa: 150 tuntia
Pelipäivien määrä: 2
Vaadittu peliaika päivässä: 75 tuntia
Käytettävissä oleva peliaika per päivä: 9 tuntia (esim. 09:00-18:00)= Tarvittavien kenttien määrä: 8-9
Vältä päällekkäisiä pelejä
Sääntö numero 1, kun tehdään turnauksen aikataulua on tärkeintä, että joukkueilla ei ole kahta peliä samaan aikaan. Jos olet tehnyt tämän virheen aiheutat todella paljon harmia turnauspäivänä.
Yksi keino välttää tämä on käyttää hyvää ohjelmistoa turnauksen järjestämiseen, Microsoft Excelin sijasta. Toinen tapa on julkaista otteluaikataulu hyvissä ajoin ja antaa joukkueiden tarkistaa se, mikä on hyvä tapa, mutta ei kovin ammattimainen.
Muista tarkistaa otteluohjelma jos jokin joukkue peruu osallistumisen ja teet viime hetken muutoksia.
Tauot pelien välissä - pidä ne tiukkoina
Kokemuksemme mukaan pelaajat, vanhemmat ja varsinkin valmentajat eivät halua liian pitkiä taukoja otteluiden välissä. Yleisesti, me neuvomme, että järjestäjä pitäisi tauot mahdollisimman lyhyinä pelien välissä, erityisesti silloin jos pelit ovat lyhyitä. Ihanteellista on jos saat joukkueiden ottelurytmin menemään seuraavasti: ottelu–tauko–ottelu–tauko–ottelu, ja taukojen pituuden samaksi kuin otteluiden. Jos tämä ei ole mahdollista on yleensä parempi, että ottelut ovat peräkkäin kuin pidempi tauko niiden välissä.
Aloitus- ja lopetusaika
Useimmat turnaukset aloittavat pelinsä kello 09:00-10:00 aikoihin aamulla. Tätä aikaisemmat aloitusajankohdat varsinkin turnauksen ensimmäisenä päivänä vain riskeeraavat, että joukkueet tulevat paikalle myöhässä. Järjestäjän tulisi laittaa paikalliset joukkueet aloittamaan pelinsä mahdollisimman aikaisin, ja ne jotka tulevat kauempaa mahdollisimman myöhään. On myös hyvä antaa nuorempien joukkueiden pelata aikasemmin päivällä.
Jos teet monta pientä kenttää yhdelle isolle kentälle, koita välttää suurempia muutoksia päivän aikana. Muutoksien tekeminen kenttiin vie paljon aikaa ja on haastavaa kiireisenä turnauspäivänä.
Jos turnaukseesi osallistuu vanhempia joukkueita (esim. U16-U18) niin silloin pelit voivat yleensä kestää kello 21:00 asti.
Me suosittelemme varaamaan ainakin 30 minuutin tauon keskelle päivää, jonka avulla voitte kiriä mahdollisia viivästyksiä pelien aloitusajankohdissa. Tämä tarkoittaa, että aamun pelit eivät vaikuta iltapäivän pelien aloitusajankohtiin ja kaikki osapuolet pysyvät tyytyväisinä.
Jatkopelit
Yleisesti ottaen, useimmilla turnauksilla on lohkovaihe ja jatkopelit. Lohkovaihe on usein sarjamuotoinen, jossa kaikki joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kerran. Toisessa vaiheessa on usein enemmän vaihtelua. Yleisin vaihtoehto on yksinkertainen pudotuskilpailu (kuten MM-kisoissa), jonne pääsevät lohkojen parhaat ja sitten joukkueet putoavat kun he häviävät pelinsä.
Jos haluat kaikkien joukkueiden pelaavan toisessa vaiheessa tulee turnauksella olla ylempi ja alempi jatkolohko. Eli tämä esimerkiksi tarkoittaa, että kaksi lohkon parasta pääsee ylempään jatkolohkoon ja kaksi muuta joutuu alempaan jatkolohkoon.
Yksi ongelma, joka yksinkertaisissa jatkopeleissä on, että kaikki joukkueet eivät pelaa saman verran otteluita. Olemme viime aikoina nähneet trendiä, jossa turnausten järjestäjät haluavat oikeudenmukaisuuden nimissä joukkueiden pelaavan saman verran pelejä. Tämä on mahdollista jatkopeleissä, joissa joukkueet eivät tipu pois turnauksesta, esimerkiksi cup-muotoisissa 8-joukkueen jatkopeleissä. Ensimmäisellä kierroksella on 4 peliä ja toisella kierroksella voittajat pelaavat keskenään sekä häviäjät pelaavat toisian vastaan. Sama kaava jatkuu kolmannella kierroksella ja loppujen lopuksi kaikki joukkueet pelaavat 3 peliä. Kaikki joukkueet paitsi yksi voittavat ainakin yhden ottelun ja tämä on mieluista niin joukkueille kuin turnauksen järjestäjille. Toinen suuri hyöty tästä mallista on, että kaikki joukkueet saavat sijoituksen. Varoitus – tämänkaltaisen ottelukaavion rakentaminen Excelissä aiheuttaa vain turhaa päänvaivaa!!
Joukkueiden erityistarpeet
Turnauksen järjestäjänä sinun tulisi päättää haluatko antaa joukkueilla mahdollisuuden vaikuttaa pelien aikatauluihin. Hyvä turnauksen hallintaohjelmisto (kuten Torneopal) mahdollistaa sinun ottaa vastaan toivomuksia joukkueilta heidän peliensä ajankohdista. Tämä saattaa kuitenkin olla loputon kierre, joten ole varovainen mitä lupaat joukkueille turnauksen aikataulun suhteen.
Käytä Torneopalia!
Me emme voi neuvoa turnauksen aikataulun tekemisessä liittämättä ohjelmistoamme tähän. Me olemme toimineet tällä alalla jo yli 10 vuotta ja näin ollen me ( ja ohjelmistomme) voimme auttaa sinua, kun järjestät turnausta.
Ota yhteyttä ja voimme keskustella lisää aiheesta.